איך מכינים בטון ליציקה מושלמת?

יציקות בטון הן חלק קריטי ומשמעותי מאוד בכמעט כל פרויקט של בנייה או שיפוצים, פעולות אשר דורשות הכנה דקדקנית, שימוש בחומרים הנכונים והטובים ביותר וביצוע מדויק ומקצועי כדי להשיג תוצאות אופטימאליות ובטון עמיד ואיכותי. במדריך מפורט זה, צוות הרקולס נכנס לעומק ומסביר איך מכינים בטון ליציקה מושלמת, החומרים הדרושים, הכלים הנכונים והטכניקה הנכונה בהתאם ליישום.

הבטון, חומר מהותי ביותר להתפתחות האנושית, בעיקר בהקשר לבנייה, משמש לאינספור יישומים ופרויקטים, מבניית מבני ענק למגורים ולמסחר ותעשייה ועד פרויקטים קטנים בשיטת "עשה זאת בעצמך" של שיפוצים או בנייה בבית. אז אמנם ביציקות גדולות ורחבות היקף רוכשים בטון בכמות גדולה ומביאים אותו לאתר עם משאית בטון ולא אחת נעזרים במשאבת בטון להזרמה מדויקת של חומר היציקה למקום, אך יש גם אינספור פרויקטים המצריכים בטון בכמויות קטנות יותר, עם הכנה עצמית או עצמית באופן חלקי של היציקה. למשל הכנת בטון בבית לעבודה קטנה יחסית או הכנת בטון בכמות קטנה במסגרת עבודה של קבלן שיפוצים.

שיפוצניק מכין חומרים להכנת בטון
קרדיט תמונה: rawpixel.com on Freepik

החומרים מהם מייצרים בטון

ראשית, נסביר בקצרה ממה בכלל בטון עשוי, כי הבטון עצמו אינו חומר מוצא טבעי אלא תערובת של חומרים המוכנים לפי מתכונים שונים ומגוונים בהתאם לצורך וליישום. המרכיבים העיקריים ולרוב הקבועים של בטון הם:

  • מלט – החומר ש"מדביק" את הכל יחד ויוצר את התוצר הסופי הקשה והעמיד לאחר ייבוש יציקת הבטון.
  • חול – מוסיף נפח, שטח פנים וחומר לבטון. המלט נקרא לעיתים בטון יבש.
  • אגרגט – לרוב הכוונה לתוספת של חצץ, המגיע בסוגים וגדלים שונים, ואשר משמש כתוספת נפח, מילוי וחוזק לבטון. ישנם סוגי בטון שלהם לא צריך להוסיף חצץ.
  • מים – החומר שבזכותו כל יתר המרכיבים מתערבבים יחד והופכים לתרכובת מבנית אחידה. המים גם משחקים תפקיד חשוב בהפעלת התכונות של המלט.

 

שלל מתכוני בטון

בהקשר לארבעת המרכיבים העיקריים של בטון כפי שסקרנו כאן למעלה, חשוב להבין שקיימים המון מתכונים ספציפיים להכנת סוגי בטון שונים, כאשר השוני הוא ביחסים ובכמויות בין המרכיבים ולעיתים בשימוש בסוגי מלט שונים, אגרגטים שונים ותוספות אחרות שאפשר להוסיף לתערובת הבטון. כל מתכון מתאים לסוג מסוים של יישום, מיקום, תנאי שטח וגימור רצוי, כאשר בנוסף כמובן ששימוש בבטון שאינו מתאים ליישום מסוים יכול לגרום לשחיקה ובעיות מבניות שונות בבטון המוגמר.

 

מתכון בטון "קלאסי"

כאמור, יש הרבה מתכונים להכנת בטון עם כמויות ויחסים משתנים של חומרי הגלם, עם או בלי חצץ, עם תוספות מיוחדות ובלי וכן הלאה. ולמרות זאת, הנה מתכון קלאסי וכללי להכנת בטון ליציקה, עם יחסים המתאימים למגוון די רחב של משימות ויישומים – לצורך העניין נשתמש ביחידת מידה של דלי בניין רגיל, אך ניתן להשתמש ביחידת מידה אחרת, כל עוד שומרים על היחסים זהים:

  • 1 דלי מלט – מלט אפור לבטון אפור "רגיל" או מלט לבן עבור הכנת בטון לבן.
  • 2 דליים מלאים חול לבטון.
  • 2 דליים עם אגרגט – חצץ המתאים ליציקת בטון ביתית.
  • מים בהתאם לצורך ולצמיגות המבוקשת – השתמשו בהוראות היצרן על שק המלט שרכשתם!

מתחילים עם מלט – שופכים לתוך מריצה, אמבטיית ערבוב בטון או מערבל בטון. השלב הבא הוא לשפוך פנימה את החול ולערבב. כעת מוסיפים מים, בעדינות ולאט עד לצמיגות ולסמיכות המבוקשת. לבסוף מוסיפים את החצץ ומערבבים היטב כדי שהתערובת תהיה אחידה ומוכנה ליציקה.

בטון בדלי
קרדיט תמונה: jcomp on Freepik

מצטיידים בכלים הדרושים למשימה!

בין אם אתם עומדים לפני פרויקט נוי או שיפוצים עם הכנת בטון לבן ליציקה של משטח או מדרכה בבית או כל משימה ויישום אחרים, לצד החומרים הדרושים להכנת הבטון עצמו, יש כמובן גם צורך בכלי עבודה מתאימים.

נושא הכלים הדרושים להכנת בטון בכלל הוא רחב ומורכב, כי לכל סוג של עבודה עם בטון יש הכלים הרלוונטיים והדרושים ולא תמיד צריך את כל הכלים. כך למשל, ליציקות עצמיות יותר גדולות או אם אתם עוסקים בשיפוצים ובנייה ומבצעים יציקות מקומיות כל הזמן, כנראה שתחסכו המון זמן, עבודה וכאבי גב אם תעבדו עם מערבל בטון חשמלי וקטן (אפשר לקנות ואפשר גם לשכור). אבל לעבודה אחת קטנה או בשביל "פעם ב.." לצקת בטון בבית, תוכלו גם להסתדר עם כלי קיבול גדול ואמצעי ערבול וערבוב אחר.

הנה רשימה של כלים וציוד המשמשים ליציקות בטון:

  • סרט מדידה מקצועי או אוניברסלי כדי למדוד את שטח היציקה + פלס ליישור השטח והמסגרת שבו יוצקים.
  • קרשי עץ צרים וארוכים (בערך 4X1) לצורך הכנת הטפסנות – המסגרת שלתוכה יוצקים את הבטון הנוזלי.
  • מסור, פטיש ומסמרים לחיתוך וקיבוע קרשי הטפסנות ובניית המסגרת.
  • דוחס אדמה ידני או מכאני – להידוק ודחיסת האדמה מתחת ליציקה ואם מפזרים שכבת חצץ לפני היציקה, גם לדחיסת שכבה זו.
  • רשת פלדה – לא בכל יציקה זה נדרש, אך אם כן אז חשוב להשתמש בה. רשת ברזל בניין המשמשת לחיזוק משטחי בטון יצוק.
  • כפפות עבודה , משקפי מגן – לעבודה יעילה ובטוחה יותר!
  • מריצה – גם לערבוב וגם להעברת הבטון הנוזלי למיקום היציקה. לחלופין אפשר להשתמש בכלי קיבול בגודל מתאים – למשל יש "אמבטיות" פלסטיק או מתכת ייעודיות לערבוב בטון.

* כמובן שאם יש לכם מערבל בטון, אז זהו הכלי הכי יעיל, נוח, קל ומהיר לערבוב בטון.

  • דליים לצורך מדידת כמויות של החומרים לערבוב והכנת הבטון ובמידת הצורך גם להעברת הבטון הנוזלי ליציקה.
  • את חפירה מרובע להעברת חומרי הגלם למריצה/אמבטיה/מערבל הבטון, ליישור והכנת השטח ליציקה ושאר פעולות.
  • ציוד להשטחת, החלקת ויישור הבטון – קרש ארוך וישר, מטאטא ייעודי לגימור בטון, מרית להחלקת ויישור בטון וכו'.

 

הכנת השטח ליציקה

כאשר דנים בשלבים הנכונים של הכנת בטון בבית והכנת בטון ליציקה, חשוב לא להתמקד רק בבטון עצמו אלא גם בשטח שבו ועליו יוצקים את החומר. כי הכנה לא נאותה או לא טובה מספיק של השטח תגרום לכשלים ובעיות בהמשך הדרך, אפילו אם הבטון שלכם מושלם.

חשוב להדגיש ולציין כי לפני יציקות בטון, מאוד מומלץ ורצוי לברר קודם האם ואיפה עוברות תשתיות באזור שעליו מתכוונים לצקת – למשל קווי מים או ביוב, קווי חשמל או קווי תקשורת. לא תמיד צריך לבצע העתקת תשתיות לפני היציקה, אך כן חשוב לדעת מראש ולהיערך בהתאם.

 

שלבים בהכנת שטח היציקה:

  • מנקים את האזור המיועד מפסולת, צמחייה, שורשים, אבנים וכן הלאה.
  • מודדים ומסמנים את האזור המיועד ליציקת הבטון.
  • יישור והידוק שכבת האדמה שעליה תשב היציקה בסופו של דבר. אפשר לפלס את האדמה או שאם מוסיפים שכבת חצץ בין האדמה לבטון אז אפשר לדחוס ולפלס אותה לאחר מכן.
  • בניית מסגרת טפסנות לבטון, מקרשי עץ 4X1, לפי צורת ומידת האזור שבו יוצקים. המסגרת מחזיקה את הבטון הנוזלי במקומו ומפורקת לאחר הייבוש.
  • אם יוצקים משטח יחסית גדול, מדרכה או משהו דומה, מאוד מומלץ ליישם בשלב זה שכבת בסיס משנה של 10-20 ס"מ חצץ שאותו יש ליישר ולהדק – זה לתוספת חיזוק, ניקוז ויציבות ליציקה.
בטון מעורבב
קרדיט תמונה: Freepik

יציקת הבטון עצמה

הגענו לתכ'לס, יציקת הבטון עצמה. אחרי שהכנתם את השטח, יצרתם מסגרת ליציקה, יש לכם את כל הכלים הדרושים והכל מוכן, ערבבו והכינו את בטון יבש ואת כל החומרים הרלוונטיים וכאשר הוא מוכן צקו אותו לאזור המיועד, יחסית מהר כדי שכל היציקה תבוצע לפני שהבטון מתחיל להתקשות ולהתייבש. , אפשר לצקת עם דליים או "להגליש" את הבטון עם מתקן שהכנתם/בניתם מראש.

בעזרת קרש 4X1 החליקו את הבטון בחלקו העליון, יש גם לוודא שהבטון הגיע ונכנס לכל המקומות ביציקה ושאין כיסי אוויר ביציקה. אפשר גם להשתמש במרית או שפכטל רחב ושטוח למטרה זו.  ביציקת של משטחים, רצוי לחרוץ את הבטון כל 15-20 ס"מ, כדי לאפשר לו להתרחב ולהתכווץ ולמנוע סדקים אחרי הייבוש.

בהתאם לסוג הבטון ומהות היישום שיצקתם, אחרי הייבוש הסופי ואחרי שהשקתם את הבטון 2-3 פעמים ביום הראשון שאחרי היציקה, אפשר למרוח על המשטח סילר לאטימה והגנה על הבטון.

 

תתחדשו, עוד רגע יהיה לכם משטח בטון חדש ואיכותי, מעשה ידיכם! בהרקולס תמצאו את כל הדרוש לכם להכנת בטון לבן ואפור וביצוע יציקות בטון מקצועיות.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם